Gündem

M-Çiçeği salgını büyüyor! Aşılar tam koruma sağlıyor mu? Önceki çiçek aşıları virüse karşı ne kadar etkili? ‘Durum çok acil, binlerce kişi korunmasız kalabilir’

Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.

Görülen salgın, virüsün yeni bir varyantıyla ilişkilendirildiği için öncekilerden daha endişe verici olduğu söyleniyor. Uzmanlar bunun şimdiye kadar gördükleri en tehlikeli varyant olduğu uyarısını yapıyor ve yayılma hızı ile yüksek ölüm oranından endişe ediliyor.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika kıtasında ve ötesinde daha fazla yayılma ihtimalinin “çok endişe verici” olduğuna dikkat çekerek, “Bu salgını durdurmak ve hayatları kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şart” açıklamasında bulundu. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan en son açıklamada ise "Özellikle Afrika kıtasında görülen M-Çiçeği hastalığı vakasına Türkiye'de rastlanmamıştır, henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı yoktur” denildi.