Genç sporcular ‘Amatör Spor Haftası'nda buluştu Genç sporcular ‘Amatör Spor Haftası'nda buluştu
Maymun Çiçeği Hastalığı, son dönemde Afrika ülkelerinde salgın haline geldi. mpox virüsü bulaşma yolu, belirtileri, tedavi yolları ise araştırılmaya başlandı. Maymun Çiçeği Hastalığı nedir, nasıl bulaşır?

Monkeypox virüsünün yol açtığı mpox hastalığı nedeniyle Afrika ülkelerinde hayatını kaybeden sayısı git gide artıyor. Virüs, çiçek hastalığı ile aynı grupta yer alıyor. İlk olarak hayvanlardan insanlara bulaşan virüs, artık insandan insana bulaşır hale geldi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR? Maymun Çiçeği hastalığına Poksviridae ailesindeki Orthopoksvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) neden oluyor. Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve diğer bölgelerde de görülen, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıktı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR? Hayvandan insana bulaşma, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya mukozal lezyonları ile doğrudan temastan bulaşabilir.

İşte, belirtileri: Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü. Ateş Lenf düğümlerinde şişme Halsizlik Kas ve sırt ağrısı Baş ağrısı Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı) Üşüme ve titreme

Maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yok ancak çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığı için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.