Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor
Bakan Şimşek, TBMM Başkanlığı'na sunulan yeni vergi düzenlemeleri hakkında da bilgi verdi. Uzun süredir ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırlanan vergi taslağı, dar gelirlilere ek yük getirmeden vergi adaletini sağlamayı hedefliyor. Şimşek, bu taslağın hükümet ve partinin ilgili organlarında ele alındığını ve artık Yüce Meclis’in takdirine sunulduğunu belirtti.

Yeni düzenleme, vergi güvenliğini artırmayı ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçlıyor. Şimşek, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları ve doğrudan vergilerin artırılmasını içeren düzenlemeler üzerinde çalışıldığını ifade etti. Vergi adaletinin sağlanması ve mali disiplini güçlendirmek için çeşitli adımlar atılacak.

Teklif ile yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan çok uluslu şirketlere yönelik yeni bir vergilendirme sistemi getirilecek. Bu sistem, düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube ve iştiraklerin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi olmasını sağlayacak. OECD kurallarına uyumlu olarak hazırlanan bu model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her durumda yüzde 15 vergi yükü taşımasını hedefliyor.

Yeni düzenleme, mikro ve küçük işletmelere yönelik bazı düzenlemeleri de içeriyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin AR-GE ve tasarım indirimleri kapsam dışında bırakılacak. Ayrıca, yeni işe başlayanlardan 3 yıl süreyle asgari vergi alınmayacak ve mevcut yatırım teşvik belgeleri korunacak.

Bu düzenlemeler, ekonomik yapıyı iyileştirmek ve vergi sisteminde daha fazla adalet sağlamak amacıyla atılan önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin vergi politikaları üzerindeki bu değişiklikler, ülkenin ekonomik dengelerini nasıl etkileyecek, ilerleyen dönemde netlik kazanacak.