Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor
Hava durumu ile ilgili son dakika... İstanbul hava durumu! İstanbul için peş peşe sağanak uyarısı geldi. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM, İstanbul’da akşam saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanmasının beklendiğini açıkladı. AKOM'dan yapılan açıklamaya göre il genelinde 3 gün boyunca yağış görülecek. Meteoroloji, İstanbul'un radar görüntülerini paylaştı. Avrupa ve Anadolu Yakası'nda yoğun yağışlar sürecek. Vatandaşların tedbirli olması konusunda uyarılarda bulunuldu. İşte son dakika detaylar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yapılan değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Trakya, İç Ege, İç ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri, Çanakkale, Bilecik, Bolu ve Ordu çevreleri ile Van'ın kuzey ve doğu kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; İç ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, İç Ege, Edirne, Kırklareli ve Karaman çevreleri ile Hatay kıyılarında yerel kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI

İç ve kuzeydoğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde bir değişiklik olmayacağı, Ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın güney ve batısı ile Ege kıyılarında yer yer kuvvetli (40-60 km) eseceği tahmin ediliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların, İç ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, İç Ege ile Edirne, Kırklareli ve Karaman çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgâr, ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI

Rüzgârın, Marmara'nın güney ve batısı ile Ege kıyılarında yer yer kuvvetli (40-60 km) eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilcek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Yetkililer tarafından bugün için İstanbul'da bölgesel olarak sağanak yağış uyarısı yapılmıştı. Yapılan son uyarıların ardından Sultangazi ilçesinde sağanak yağmur kısa süreli etkili oldu. Habibler Mahallesi'nde yollarda su birikintileri oluştu.

Ankara Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi, öğle saatlerinden sonra Ankara çevrelerinde yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini açıklamıştı. 17.00 sıralarında etkisini göstermeye başlayan yağmur kentin birçok noktasında kendisini gösterdi. Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan Ankaralılar yağışın başlamasıyla şemsiyelerini açarken, yağmura hazırlıksız yakalananlar ise buldukları tentelerin altında yağmurun dinmesini bekledi. Yağışla birlikte, ana arterlerde olumsuzluk yaşanmadı. Kentin Keçiören ilçesinde bulunan Sanatoryum Caddesi'nde ise yollar göle döndü.

Afyonkarahisar’da meteorolojinin uyarıları sonrası beklenen sağanak yağış akşam saatlerinde başlarken, yağıştan dolayı bazı vatandaşlar otobüs durakları ile balkon altlarında mahsur kaldı.Öte yandan, yağış kentin bir çok ilçesinde de etkili oldu.

Meteorolojiden dün yapılan ‘sarı kodlu’ uyarı sonrası kentte başlanan sağanak yağış akşam saatlerinde başladı. Kısa sürede etkisini gösteren yağış yollarda su birikintilerine neden olurken, bazı bölgelerde trafik durma noktasına geldi. Yağışa hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar ise otobüs durakları ile binaların balkon altları ve brandaların altına sığındı. Yağışın devam ettiği kentte özellikle alt geçitlerde polis ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son değerlendirmelere göre, 26 Temmuz 2024 Cuma günü sabah saatlerinden itibaren Düzce, Zonguldak ve Bartın'da; öğleden sonra ise Sinop'un batısı ve Kastamonu'nun kuzey ilçelerinde yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg-m2) yağış bekleniyor. Sinop ve Kastamonu'da da kuvvetli (21-50 kg/m2) gök gürültülü sağanak yağışlar etkili olacak.

Yağışların Cumartesi sabah saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle sel, su baskını, heyelan, yıldırım, kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar ve yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinin parçalı ve çok bulutlu, Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesinin beklendiği bildirildi. Yarın öğle saatlerinden sonra da Adana'nın Pozantı, Aladağ, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli, Kozan, İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri ile Mersin'in Silifke, Erdemli, Toroslar, Çamlıyayla, Mezitli ve Tarsus ilçelerinin kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiği ifade edildi.

Beklenen kuvvetli yağış nedeniyle vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar, dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği belirtildi.

İstanbul genelinde bu akşam 21.00’den itibaren gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanması bekleniyor. Yağışların, gece saatlerinden öğlene kadar kuvvetli şekilde etkili olacağı tahmin ediliyor. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM, İstanbul’da akşam 21.00 saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağışın beklendiği duyuruldu. Yağışların ani bastıran sağanaklar şeklinde etkili olması beklenirken, gece saatlerinden itibaren de etkisini arttırması bekleniyor. Yoğun şimşek ve yıldırım düşmesi, şiddetli rüzgarın da beklendiğini duyuran AKOM, yağışların Cuma akşamı 17.00’a kadar etkili olması bekleniyor.

Konya'da son günlerde mevsim değerlerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde yerini yağışlı havaya bırakacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji uzmanları, hava sıcaklılarının artan nem oranıyla birlikte daha fazla hissedildiğine dikkat çekiyor.

Megakentteki bunaltıcı sıcaklar yerini sağanak yağışa bırakıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM'dan yapılan açıklamaya göre bugün başlayacak olan yağışlar hafta sonuna kadar etkili olacak.

AKOM'un yaptığı uyarıda "Gün içerisinde Avrupa Yakası'nın batı bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanabileceği ön görülmektedir. İstanbul genelinde bu gece saatlerinden itibaren başlaması ve Cumartesi akşam saatlerine kadar aralıklarla etkili olması beklenen gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin yaşanacağı tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

BU SAATLERE DİKKAT

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün Perşembe yağışların, Afyonkarahisar, Kütahya, Isparta, Antalya'nın iç kesimleri, Denizli, Karaman, Edirne, Kırklareli, Mersin, Adana kuzey çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden su baskını, yıldırım, yerel dolu yağısına dikkat edelim. Sıcaklıklar kuzeyde azalmaya devam eder.

Bugün öğlen İstanbul’un Avrupa yakasında gece, yarın sabah kuzey ilçelerinde yağış var. Sıcaklık bugün 31 yarın ve cumartesi 30 derece Pazartesi tekrar 35 derece. Yarın Zonguldak, Bartın, Kastamonu çevresinde yağış kuvvetli. Bugün akşam saatlerinde Ankara civarında yağış kuvvetlenecek 32 derece”

İSTANBUL'DA KUVVETLİ YAĞIŞ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün radar görüntülerine göre, özellikle Avrupa Yakası'nda Arnavutköy, Başakşehir ve çevresinde kuvvetli yağışlar görülüyor.