Kuşadası’nda 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı Kuşadası’nda 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı
Uzmanlar artan rakamlara dikkat çekerek, bu durumun kontrol altına alınması gerektiği, uyarısında bulundu. Bu durum karşısında acil bir çalışma yapılarak, ürünün çiftçiden çıktıktan sonrasındaki yolculuğunun takip edilmesi gerektiği düşüncesi paylaşılarak alınacak önlemler tek belirtildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın hazırladığı Gıda Fiyat Endeksi’nde yayınlanan rapora göre, taze meyveler ve sebzeler grubunda fiyatların yaz döneminde yükseldiği gözlemlenirken, bir önceki ayla değerlendirildiğinde patates ve bazı yumru bitkiler hariç sebze fiyatlarında yüzde 8,16, taze meyvelerde ise yüzde 7’lik artış görüldüğü bilgisine ulaşıldı.

Yaz dönemi olmasına karşın sebze ve meyvelerde fiyat artışını değerlendiren İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, ürünün üreticiden alım fiyatı ile tüketiciye sunulduğu fiyat arasındaki farkla ilişkin açıklama yaparak, şu bilgileri aktardı;

Bulunduğumuz dönemde sezonda sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi gerekirken, yükselmesine dikkat çeken Kopuz, bu durumun tarladan çıkış fiyatıyla tüketiciye geliş fiyatı arasındaki farklılıktan kaynaklandığı yönünde açıklama geldi.

Hal kanunun çıkması gerektiğini dile getiren Topuz kanunun çıkmadığı sürece, istismar olacağına dikkat çekerek, fiyatların aşağı çekilme süreci hızlanmayacağı ve hatta üzerine fiyat koyarak devam edeceği yönünde değerlendirmede bulundu.

Topuz, takip sistemi ile ürünün bahçeden çıkış fiyatı, toptancıya geliş fiyatı, toptancının satış fiyatının takip edilmesi gerektiğini savunarak, “bu şekilde bir sistem olmadıkça, ürün fiyatlarının artamaya devam edecektir. Meyvede anormal derecede bir fiyat artışı yaşanıyor. Bu durumun takip edilmesi gerekiyor. Bu şekilde bir sistemle üretimdeki kaçağı, vergi kaybını ve fiyat yükselişini önüne geçirilebilir.

Topuz, “Tarlada masraflar artıyor. Mazota, gübreye, tohuma zam geliyor. Ürünün köylüden, çiftçiden çıkış fiyatına bakılması gerekiyor. Aradaki sistemin düzelmesi gerekiyor” Dedi.