Boeing işçileri greve gidiyor Boeing işçileri greve gidiyor
SGK'nın sunduğu bu fırsatlardan biri de emeklilik hakkını kazanmamış sigortalılar için toplu prim iadesidir. Toptan prim iadesi talep eden sigortalılar, SGK'ya başvurarak ödedikleri primlerin bir kısmını geri alabilirler. SGK'dan toplu para almanın detayları haberimizde.

Emeklilik şartlarını tamamlamamış kişiler SGK'ya başvuruda bulunarak prim iadesi alabilmektedir. İşte SGK'nın toplu prim iadesi hakkında tüm detaylar...

Türkiye'de çalışan kişiler, bir gün emekli olabilmek için maaşlarından kesilen primleri her ay SGK'ya öderler. Bu primler işveren tarafından SGK'ya aktarılır ve çalışanların emeklilik için gereken prim gün sayısını tamamlamalarına yardımcı olur. Bir çalışanın emeklilik hakkı elde edebilmesi, işe giriş tarihine ve bağlı olduğu sigorta koluna bağlı olarak değişen bazı koşullara bağlıdır.

Kısmi emeklilik için gereken prim gün sayısı 3600, 4500 veya 5400 gün gibi farklı rakamlar olabilir. Toptan prim iadesi talep eden sigortalılar, SGK'ya başvurarak ödedikleri primlerin bir kısmını geri alabilirler.

Ancak toptan prim iadelerinde önemli bir ayrıntı vardır: İade edilen primler yalnızca çalışan payı üzerinden hesaplanır. Yani işverenin SGK'ya ödediği prim payı iade edilmez.

Toplu prim iadesi almak isteyen sigortalıların emeklilik yaş şartını tamamlamış olması gerekmektedir. Bu şartı sağlayan kişiler SGK'ya başvurarak prim iadesi talebinde bulunabilirler. Başvuru süreci oldukça basittir. SGK il veya ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvurarak prim iadesi sürecini başlatabilirsiniz.