Gündem

Sigara ve Nargile İçin Yeni Düzenleme Yayınlandı; Artık Zorunlu Hale Geldi!

Sigara ve nargile için yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Firmalara, ürünlerini düzenlemeye uygun hale getirmesi adına 31 Mart 2025 tarihine kadar geçiş süreci tanındı. Ayrıntılar işte sizlerle...

Bakanlık tarafından hazırlanan Sigara ve Nargile için yeni düzenlemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu düzenleme ile ilgili Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, tütün mamullerinin teşvik edilmesi ve özendirilmesinin önlenmesi ve kayıt dışı tütün mamulü ticareti ile mücadeleye yönelik yeni tedbirler alındığı bilgisi yer alırken, Nargilelik tütün mamulü paketlerine, içeriğindeki tütün oranının yazılmasının zorunlu hale geleceği bildirildi. Bakanlık, söz konusu zorunluluğun denetlenmesi için gerekli altyapı hazırlıkları yürütüldüğü belirtildi.

Alınan karar doğrultusunda ise, firmalara, ürünlerini düzenlemeye uygun hale getirmesi adına 31 Mart 2025 tarihine kadar geçiş süreci tanındı. Ayrıca, firmalar, nargilelik tütün mamulü iç ambalajı üzerine üretim tarihi ve kodlama bilgisi yazması zorunlu hale gelecek. Söz konusu paketler, silindir şeklinde olamayacak ve aynı zamanda da takip ve izlemeyi sağlamak adına, sigara paketlerinde kodlama bilgisi içeriği genişletilecek.

Sektörde faaliyet gösteren firmalara, ürünlerini düzenlemeye uygun hale getirmesi adına, 31 Mart 2025 tarihine kadar geçiş süreci tanındığını, bu tarihten sonra değişikliklere uygun olmayan ürünler piyasada bulunamayacağı açıklanarak, takip ve izlemeyi sağlamak adına sigara paketlerinde kodlama bilgisi içeriğinin genişletileceği bildirildi.

Ayrıca, sigara paketlerinde üretime ait hat ve makine numarasıyla vardiya numarası gibi bilgiler ile asgari “gün/ay/yıl” kodlaması, diğer tütün mamullerinde asgari “gün/ay/yıl” kodlanması zorunlu hale getirildiği bildirildi.

Bu düzenleme kapsamında, kayıt dışı tütün mamulü ticaretiyle etkin mücadele edilmesi amaçlanıyor.