Gündem

Simitli, börekli bir Amsterdam sabahı

Memlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...

Lokantanın gün boyu süren kahvaltı/brunch odaklı menüsü şef Esra Acar Koç’a ait. Esra’nın ne kadar yetenekli bir şef olduğuna kariyerinin ilk dönemlerinden beri şahidim. Uzun yıllar şef Didem Şenol’la birlikte çalıştı ve Gram’ların mutfak şefiydi. Sonra başına geçtiği Feriye’yi öyle bir çekip çevirdi, öyle güzel bir menü çıkardı ki orada elinden yaptığım son uzun kahvaltıyı ve tattığım her lezzeti dün gibi hatırlıyorum. Amsterdam’a yerleşeceğini söylediğinde İstanbul’da mutlaka kendisine ait bir yeri olması gerektiğini düşündüğüm bir şefi kaybettiğimiz için çok üzülmüştüm. Ama sonucun daha iyi bir yere varacağını bilmiyordum. Esra bugün İstanbul’da olsa böyle bir kahvaltı menüsünü istediği kalitede malzemeyi kullanarak, bu fiyatlara verebilir miydi, hiç sanmıyorum.

Bizim İstanbul’da edemediğimiz kahvaltıyı Amsterdam’da Hollandalılara ettirmesiyse haklı bir gurur meselesi. Tabii ki Türk müşterileri de var ama orada yerel bir gazeteye haber olduktan sonra Hollandalı müdavimleri giderek çoğalmaya başlamış. Zaten nasıl çoğalmasın, tanınsa dünyayı fethedecek menemenimiz, çılbırımız; ama her biri öyle lezzetli bir versiyonla tabaklanmış. Kullandığı her malzemeye tek tek çok özen göstermiş. Hem günümüz kafelerinin modern menüleriyle aşık atar şekilde sunmuş hem de lezzette hepsini sollamış.