Dikey İnişli Roket Yarışması başlıyor Dikey İnişli Roket Yarışması başlıyor
Türk mutfağının ilk durağı olan soğan ve kıyma birden fazla yemek çeşidiyle hazırlanır. Ancak merak edilen bir soru var: Soğan mı önce kavrulur, kıyma mı? İşte cevabı...

Yemeğe geçmeden önce genellikle soğan, sarımsak ve salça birlikte kavrulur. Ancak kıyma işin içine girince her şey değişebilir. Yemek hazırlayanlar için bazı altın kurallar vardır.

Mutfak gurmeleri bilir ki bu iki besin de ayrı ayrı kavrulmalıdır. Soğanı kavurup ete eklersiniz et pişinceye dek soğan yanabilir. Farklı bir durumda kıyma sularını salar ve soğan kötüleşir. İkisini birlikte deneyebilirsiniz ancak sonuçlar istediğiniz gibi olmayabilir.

Ancak yine de birlikte pişirmek istiyorsanız öncelik kıymanın olmalıdır. Kavrulan kıymanın üzerine soğanlar atılır ve pembeleşene kadar kavrulur. Havuç, patates gibi sulu yemekler de mümkünse ayrı pişirilir.

Yemek hazırlarken altın kurallardan birisi de salçayla ilgilidir. Salçayı tam zamanında tencere eklemeniz gerekir. Önce eklerseniz salça yanabilir. Lezzet istiyorsanız salçayı biraz geç ilave edin.

Bir başka tüyo da tereyeğı… Zeytinyağı ve Ayçiçek yağı tencereye ilk atılan besinler. Ancak tereyeğı en son girmelidir. Isıya dayanıklı değildir. Yanarak kokusu, tadı ve yapısı değişir.

Kavurma işlemi yaparken işlemleri belirli bir tat paleti belirler. Ancak bu tat katmanlarını istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Soğanın şekerli tadının ön planda olmasını isteyenler önce soğanı kavurur, kıymanın et tadını daha fazla almak isteyenler ise yüksek ateşte kıymayı kavurur.

Kıyma ve soğan arasındaki öncelik konusu zihinleri meşgul eder. Ancak kıymayı önce attıysanız dış kısmı kahverengileşmeye başlar. Bu sayede daha derin ve etsi tat alabilirsiniz.

Soğanda bulunan doğal şekerler ise yüksek ısıda parçalanmaya başlayacaktır. Karamelize soğan hazırlığından anlayacağınız üzere, soğanı kavurduğunuzda tatlımsı bir lezzet ve kahverengi bir görüntü elde etme ihtimaliniz yüksek.