Gündem

Sokak hayvanları kanun teklifi son durum! Sokak hayvanları kanun teklifi yasalaştı mı, ne oldu? Sokak hayvanları kanun teklifi son dakika!

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. Peki, Sokak hayvanları kanun teklifi yasalaştı mı, ne oldu? İşte Sokak hayvanları kanun teklifi son durum!

Sokak hayvanları kanun teklifi son gelişmeler dahilinde merak edilmekte ve araştırılmakta. TBMM Genel Kurulu, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik 17 maddelik 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüştü. Peki, Sokak hayvanları kanun teklifi yasalaştı mı, ne oldu? İşte Sokak hayvanları kanun teklifi son durum!

SOKAK HAYVANLARI KANUN TEKLİFİ SON DURUM

TBMM'de kabul edilen yeni düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanarak bakımevlerine götürülecek, burada kısırlaştırılıp sahiplendirilecekler. İnsan ve hayvanlara tehlike arz eden veya bulaşıcı hastalık taşıyan köpeklere, veteriner hekim kararıyla ötanazi yapılabilecek. Ayrıca, bu yükümlülükleri yerine getirmeyen belediye yetkililerine 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

SOKAK HAYVANLARI KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI MI?

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulu'nda sabaha karşı oylanarak kabul edildi ve yasalaştı. Kanun, sokak hayvanlarının korunması, bakımevlerine alınması ve sahiplendirilmesi gibi konuları içeriyor. 

SOKAK HAYVANLARI YASASI 5. MADDE NEDİR?

Tartışmalı 5. Madde, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde AKP'nin önergesiyle değiştirildi. Metinden "ötanazi" ifadesi çıkarıldı ancak sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu çerçevesinde öldürülmesi imkanı korundu. 

Buna göre, tehlike arz eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan köpekler için veteriner hekim kararıyla ötenazi yapılabilecek.

Ayrıca, belediyeler sahipsiz hayvanlar için barınak kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmekle yükümlü olacak ve belirlenen bütçe oranlarını bu amaçla kullanacaklar.