Traktörler zeytin hasat sezonuna hazırlanıyor Traktörler zeytin hasat sezonuna hazırlanıyor
Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ekonomide şahin duruştan geri kalmayacaklarını sık sık anımsatırken, Türkiye ekonomisi ile ilgili uzman isimden açıklama geldi. Bu politikanın sürdürülmesi halinde, reel faizlerin yüksek kalacağını açıklayan Eski Merkez Bankası üst düzey yönetici ve TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Ali Çufadar, işsizliğin artabileceğin ayrıca ekonomik daralmanın derinleşebileceğini dikkat çekti

Eski Merkez Bankası üst düzey yönetici ve TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Ali Çufadar Ülke ekonomisi ile ilgili Cumhuriyet’ açıklama yaparak, Türkiye ekonomisi ile ilişkin şu bilgileri aktardı;

Haziran ayına ait sanayi üretimi, son 16 ayın en sert düşüşünü yaşarken işsizlik oranı ise 11 ayın zirvesini gördüğüne dikkat çeken Çufadar, cari dengede 9 ay sonra fazla verdiğini dile getirerek, bu verilerin ekonomideki yavaşlamayı teyit ettiğini gösterdiğini belirtti. Önümüzdeki aylarda bu yavaşlamanın daha da hissedileceğini belirten Çufadar, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 38'i gerçekçi bulmadığını dile getirerek, Çufadar, TÜFE oranını yıl sonunda yüzde 41-42 seviyelerinde beklediğini aktardı.

Ekonomideki bu yavaşlanın, en azından yıl sonuna kadar, edeceğini dile getiren Çufadar, "Bu süreçte enflasyonu düşürmek için atılması gereken adımlar oldukça net olduğuna dikkat çekerek, reel faizlerin tarihi yüksek seviyelerde seyretmeye devam edeceğini ve bunun kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Bu durumun ekonomideki yavaşlama ile birlikte işsizliğin artmasına ve talebin daralmasına neden olacağını vurgulayan Çufadar, ekim ayından itibaren faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini fakat bunun yurttaşı ikna edecek bir stratejiyle, kademeli olarak yapılması gerektiğini aktardı. Ayrıca, önümüzdeki dönemde, maaş artışları ve bütçe disiplininin enflasyonla mücadelede tartışma konusu olacağını belirten Çufadar, Türkiye’nin yüksek faiz-düşük kur politikasının uzun bir süre daha devam edeceğini öngördüğünü açıkladı.