Aydın’da Gaziler Günü törenle kutlandı Aydın’da Gaziler Günü törenle kutlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Suudi Arabistan ile yapılan 5 milyar dolarlık depo alım işlemini karşılıklı mutabakat ile sonlandırdığını açıkladı. Bu adım, TCMB'nin rezerv yönetimi stratejileri kapsamında dış yükümlülüklerini azaltma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

TCMB, uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirerek, rezervlerdeki üçüncü ülkelerin varlıklarını azaltmayı ve parasal aktarım mekanizmasını daha doğrudan bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Bloomberg'e verdiği röportajda yurt içi bankalarla olan swap işlemlerini büyük ölçüde azalttıklarını ve şimdi uluslararası muadilleriyle mevduat anlaşmalarını gözden geçirdiklerini anlatmıştı. Karahan, son üç ayda bu tür mevduatların 1,5 milyar dolar azaldığını ve gelecekte bu mevduatları daha da azaltmak için bir yol haritası olduğunu açıkladı.

TCMB, Çin, Katar, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile olanlar dahil olmak üzere mevduat ve swap anlaşmaları aracılığıyla rezervlerini artırmak için yaklaşık 20 milyar dolar sağlamıştı. Ayrıca, kamuya açıklanmamış olmasına rağmen, Azerbaycan varlık fonu kısa vadeli mevduat olarak 1 milyar euroluk dövizi TCMB’ye yatırdığını duyurmuştu. Suudi Arabistan da Mayıs 2023 seçimleri öncesinde 5 milyar dolar mevduat yatırmak üzere anlaşma imzalamıştı.

TCMB, son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerde yaklaşık 7 milyar dolar karşılığı iyileşme sağlandığını bildirdi. Bu gelişme, TCMB'nin finansal istikrar ve para politikasının etkinliğini artırma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.