Aydın’da Bafa Gölü’nün 8 bin yıllık hikayesi konuşuldu Aydın’da Bafa Gölü’nün 8 bin yıllık hikayesi konuşuldu
Kasım ayındaki ABD Baş­kanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olan eski ABD Başkanı Do­nald Trump’tan bir zeytin dalı da “para dünyasına…” Geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşen sui­kast girişiminden sonra sert söy­lemlerinden vazgeçen, Ameri­kan toplumuna “Birleşelim” me­sajı veren Trump, şimdi de ABD Merkez Bankası (Fed) Başka­nı Jerome Powell’a ılımlı mesaj gönderdi.

Powell’la inişli çıkışlı ger­gin bir ilişkisi olan Trump, yıl­lar içinde Fed Başkanı’nı sert bi­çimde eleştiriyordu. Aynı Trump dün Bloomberg Businessweek’e verdiği röportajda, kasım ayında seçilmesi halinde Powell’ın gö­rev süresini tamamlamasına izin vereceğini söyledi: “Doğru şeyler yaptığını düşünürsem, hizmeti­ne izin veririm.”

Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Fed Yönetim Kurulu’na atanan Powell’ı Fed Başkanlığı’na 2 Kasım 2017’de Trump önermişti. Fed Kuru­lu'nun onayı sonrasında Powell, 5 Şubat 2018’de göreve başladı. Çok değil, 1 yıl sonra, ilk gerilim çıktı. Trump, 2019'da, o zaman­ki faiz politikasının ABD’yi diğer uluslara karşı dezavantajlı konu­ma getirdiğini belirterek, “Faiz oranlarını düşür” dediği Fed Baş­kanı’nı eleştirmişti. İşin ilginç tarafı, Fed o yıl üç kez faiz oranla­rını düşürmüştü!

Kasım ayındaki seçimlerde De­mokrat Parti’nin adayı olan ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs 2022’de Powell’ı Fed Başkanlığı’na ikinci dönem için önerince, Trump eleş­tirinin dozunu artırmıştı. Powell’ı Demokratlar’a hizmet etmekle suçlayan Trump, Şubat 2024’teki bir demecinde en sert eleştirisini yaptı: “Başkan olursam, Powell’ı Fed’in başına yeniden atamaya­cağım. Onun politik olduğunu dü­şünüyorum. Faiz oranlarını dü­şürürse, muhtemelen Demokrat­lar’a yardımcı olacak bir şeyler yapacağını düşünüyorum.”

Powell’ın Fed Başkanı olarak görev süresi 2026’da, Fed Yöne­tim Kurulu üyeliği ise 31 Ocak 2028’te doluyor.

Kaynak: Dünya