Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş’tan Aydın ziyareti Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş’tan Aydın ziyareti
Anadolu Ajansının (AA), “Türkiye’nin Uzaydaki Gözleri” başlıklı dosyasında belirtilen 8’inci haberinde, Türksat uydularının kapsama alanına ve uydu televizyon yayıncılığına ilişkin bilgiye yer verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ile ilgili kuruluşun ve Türksat’tan edinilen bilgiye göre, şirket, kurulduğu günden bu yana uydu filosunu genişleterek, dünyanın önde gelen operatörlerinden biri haline geldiği bilgisine yer verildi.

Ayrıca, son dönemde yaptığı yatırımlar ile hizmet ihracatını da önemli oranda güç sahibi olan şirket, Türksat 5A ve 5B gibi önemli yatırımları hayata geçirerek, milli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı da yakın zamanda filosuna katma hazırlığı yaptığı bildirildi.

Söz konusu uydu projeleri ile birlikte, kapsama alanını her geçen gün genişleten Türksat uydularının ulaştığı ülke sayısı 118’i kadar çıkarak, Televizyon yayıncılığında Türksat uyduları, bölge ülkelerinden talep görmeye devam ediyor. Ayrıca Yurt dışı merkezli çok sayıda televizyon kanalı hizmet almaya başladığı belirtildi. Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Akdeniz ve Karadeniz’i de içine alan geniş bir coğrafyada hizmet veren Türksat uydularından hizmet alan yurt dışı merkezli televizyon kanalların sayısı 158’e çıkarken, yurt içinden 357  kanal ise bu uyduları kullanıyor. Tüm bunlar dışında, halen yayınlarını sürdüren kanalların biri 8K, biri 4K yayın yaparken, 235 TV kanalın HD kalitesinde faaliyet göstermeye devam ediyor. Ayrıca, 211 radyo da Türksat uydularından yayınlarına devam ediyor.

Kısa süreli yayın hizmeti alımına ilişkin 62 firma ve kamu kurumu Türksat uydularından hizmet alıyor.

Türksat’ın aktif 5 uydusunun kapsama dahil edilen, coğrafyada kurulumunu yaptığı uydu terminali sayısı ise 6 bin 210’a çıktı.

Türksat 6A’nın 42 derece doğu yörüngesinde hizmete girmesi ile birlikte, Türksat uydularıyla kapsanmayan Güneydoğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet verilebilecek.

Türksat uydularının Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı da kapsayacak olması sonucunda halen 3,5 milyar olan Türksat uydularının ulaştığı nüfusun 5 milyarın üzerine çıkması öngörülüyor. Bununla birlikte, yapılacak anlaşmalar doğrultusunda Türksat uydularını kullanan televizyon sayının önemli ölçüde artması bekleniyor.