Aydın'da 70 bin dişi buzağı brusella hastalığına karşı aşılandı Aydın'da 70 bin dişi buzağı brusella hastalığına karşı aşılandı

VDK, müşterilerini IBAN üzerinden ödemeye yönlendiren ve bu işlemler karşılığında fatura veya fiş kesmeyen işletmelere yönelik sıkı bir denetim başlattı. İncelenen IBAN hesap sahiplerine, gelirin kaynağının tespitine yönelik detaylı sorular yöneltiliyor ve hesaplarını başkalarına kullandırmanın suç sayıldığına ilişkin bilgilendirme yapılıyor.

Vergi Denetim Kurulu, hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde sıklıkla kullanılan "mail order" yöntemini de mercek altına aldı. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar, vergisel risklerin varlığı nedeniyle detaylı olarak inceleniyor. Satışı yapılan mal veya hizmet karşılığında fatura veya fiş düzenlenmeyen işlemler tespit ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri denetim kapsamına alıyoruz. IBAN veya 'mail order' ödeme yöntemi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeler de inceleniyor. Haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

Vergi müfettişleri, bazı kişilerin aylık harcamalarının 10 milyon lirayı bulduğunu tespit etti. Bu harcamaların kaynağı detaylı olarak inceleniyor ve bu gelirin vergilendirilmesi sağlanacak. İlk sonuçlar, IBAN hesapları aracılığıyla başkası adına tahsilat yapılmasına aracılık edenlerin genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğunu gösteriyor.