Gündem

Yazın tatlarını kavanozlarla kışa saklayalım

Sonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.

Klasik domates sosu tarifimi yazmıştım ama kısacık hatırlatayım; yıkayıp, yeşil kısmını ayıklayıp 4’e böldüğüm domatesleri kilo başına 2 tane kapya biberle birlikte geniş bir tencerede kendi suyuyla pişiriyorum. İyice yumuşayıp dağılınca altını biraz açıp yarım saat kadar daha kaynatıyorum. İyi kaynatmak PH değerini düşürüyor ve bu sayede uzun süre saklanabiliyor. Kilo başına 1 yemek kaşığı (silme) kayatuzu ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ekliyorum; bunlar da koruma için. Hazır olduğunda blendırla püre haline getiriyorum. Su oranı fazlaysa biraz daha kaynatıp suyunu uçuruyorum. Kavanozları kaynar suda bekletip yine kaynar suda duran kapaklarla sıcakken kapatıyorum. Ters çevirmekten vazgeçenler var ama ben hâlâ ters çevirip bekletiyorum. Soğuyana kadar kıpırdatmamak gerek.

BÜTÜN DOMATES DE DENEYİN