Koçarlı'da öğrencilere su verimliliğinin önemi anlatıldı Koçarlı'da öğrencilere su verimliliğinin önemi anlatıldı
Özlediğimiz balıklar artık taze taze sofralarımıza geliyor çünkü 15 Nisan’da başlayan av yasağı 1 Eylül’de sona erdi. Şimdi mevsimiyken bol bol balık yemekte fayda var. Balığın sağlığımız açısından faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemini koruyor, hücreleri onarıyor, kemik sağlığına katkı sağlıyor ve depresyonun etkilerini yok ediyor. Balık çeşitliliği açısından zengin bir ülkeyiz. Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye’de de en çok çipura, levrek, hamsi, palamut, kalkan, sardalya, uskumru, mercan, lüfer ve somon türleri var.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya “Balık fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından oldukça zengindir. A, B ve D vitaminlerini içerir. Özellikle flor, fosfor ve D vitamini çocukların kemik, diş gelişiminde ve iskelet sağlamlığında çok etkilidir. Ayrıca optimal vücut ve beyin fonksiyonu açısından önemli olan ve birçok hastalık riskini azaltabilen omega-3 yağ asitlerinden de balıkta bolca bulunur. Haftada iki gün balık yemek, içerisindeki omega-3 ve omega-6 yağ asitleri sayesinde kolesterol seviyesinin azalmasına, kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Özellikle somon, uskumru, ton balığı, alabalık ve hamsi gibi balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) araştırmalarına göre insanların yüzde 60’ı kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Kaya bununla ilgili de şunları söylüyor: “Yapılan araştırmalarda Japonya, İzlanda ve Norveç gibi haftada en az bir defa balık yiyen toplumlarda kalp-damar hastalıkları, diğer topluluklara göre yüzde 50 daha az görülüyor. Bu sebeple haftada bir ya da iki kez balık yemenin hem kalbi korumada hem de yükselen kolesterol değerlerini ideal aralığa indirmede çok büyük etkisi var. Çocuklarımızın vücut gelişimine katkı sağladığı için de haftada bir veya iki kez onların da mutlaka balık yemelerini sağlamalıyız.”