Siyaset

CHP’li Tezcan, pamuk üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla TBMM'ye Meclis araştırma önergesi verdi.

Tezcan, araştırma önergesinin gerekçesinde şunları ifade etti:

“Türkiye’de pamuk üreticilerinin karşılaştığı sorunlar, her geçen yıl daha da derinleşmekte, tarımsal girdi maliyetlerinin artışı ve yetersiz destek politikaları üreticiyi pamuk üretiminden uzaklaştırmaktadır. Pamuk üretiminde ülkemizin sayılı illerinden biri olan Aydın’da da bu sorunlar açık bir şekilde kendini göstermektedir.

2024 yılı için kilo başına verilen 160 kuruş kütlü pamuk fark prim desteği, bir önceki yılın aynı seviyesinde kaldı. Mazot ve gübre desteği artırılmış olsa da toplam destek miktarı yalnızca %9,1 oranında artmıştır. Bu artış, pamuk üreticisinin artan maliyetlerini karşılamaktan uzak kalmakta ve çiftçiye gerçek bir destek sağlamamaktadır. Son 22 yılda Türkiye, 18 milyon ton pamuk ithalatı için 32 milyar dolar harcadı ve harcamaya devam ediyor. Yapılan bu binlerce ton pamuk ithalat sonucu ülkemiz ne yazık ki dünya pamuk ithalatında dördüncü sıradadır. Türkiye, yılda yaklaşık 1 milyon ton pamuk ithal ettiği, bu ithalatın %70’inin Amerika, Brezilya ve Yunanistan’dan sağlamaktadır.

Aydın’da, 2004 yılında 66 bin hektar olan pamuk ekim alanı, 2024 yılında 46 bin hektara kadar gerilemiştir. Üretim maliyetlerinin sürekli artmasına karşın, çiftçilerin sattığı pamuğun fiyatı düşmekte veya sabit kalmaktadır. Bu durum, üreticinin sürdürülebilir pamuk üretimi yapmasını zorlaştırmakta ve ülke ekonomisine de olumsuz etkilerde bulunmaktadır.

Bu çerçevede, pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunların tespit edilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105.maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması hususunda gereğini arz ederiz.”