Amatör Spor Haftası Aydın'da törenle başladı Amatör Spor Haftası Aydın'da törenle başladı
Bugüne kadar çok kez yazsam da sanırım her yıl yaz biterken bir kez daha içim ‘kışlık domates yazısı’ yazma isteğiyle dolup taşıyor... Birçok sebze gibi Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa’ya gelip mutfaklara girmiş domates. Şu andaysa dünyanın en çok üretilen yaş sebzesi. Öyle bir lezzet ki girmediği mutfak yok yani... Ben kışın da bol bol yemeklerimde kullandığım için rutin işlerimizden biri yaz sonu domates sosları yapıp konservelemek. Etli, susuz, armut domatesler hem salça hem de sos hazırlamak için çok uygun. Salça kullanmayı daha az tercih ettiğim için bolca ve çeşitli domates suları ve soslar yapıyorum.

Klasik domates sosu tarifimi yazmıştım ama kısacık hatırlatayım; yıkayıp, yeşil kısmını ayıklayıp 4’e böldüğüm domatesleri kilo başına 2 tane kapya biberle birlikte geniş bir tencerede kendi suyuyla pişiriyorum. İyice yumuşayıp dağılınca altını biraz açıp yarım saat kadar daha kaynatıyorum. İyi kaynatmak PH değerini düşürüyor ve bu sayede uzun süre saklanabiliyor. Kilo başına 1 yemek kaşığı (silme) kayatuzu ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ekliyorum; bunlar da koruma için. Hazır olduğunda blendırla püre haline getiriyorum. Su oranı fazlaysa biraz daha kaynatıp suyunu uçuruyorum. Kavanozları kaynar suda bekletip yine kaynar suda duran kapaklarla sıcakken kapatıyorum. Ters çevirmekten vazgeçenler var ama ben hâlâ ters çevirip bekletiyorum. Soğuyana kadar kıpırdatmamak gerek.

BÜTÜN DOMATES DE DENEYİN