Siyaset

CHP’li vekil Karakoz’un köylüleri JES’e karşı ayaklandı

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’un da köyü olan kırsal Tekin Mahallesi sakinleri, bölgede jeotermal kuyu açılması girişimleri ve bazı uygulamalar nedeniyle ayağa kalktı. Mahalle sakinlerinin durumu tüm yetkili kurumlara bildirmelerine rağmen çözüm bulunamadığını söyledi.

Loading...

Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Tekin Mahallesi’nde yaşayanlar, bölgede yapılan jeotermal faaliyetler nedeniyle ayağa kalktı. Mahalleye 250 metre mesafede bulunan bir arazide, Hez Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından sürdürülen inşaat çalışmalarına tepki gösteren vatandaşlar, jeotermal kuyu açılacağını söyleyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Arkeolojik sit alanında çalışma

Gümüşçay Çayı’na 20 metre, şehirlerarası doğalgaz boru hattına 100 metre mesafede başlatılan çalışmaların yapıldığı arazinin Magnezia Antik Kenti arkeolojik sit alanı sınırları içinde bulunduğunu söyleyen vatandaşlar, kuyu inşaatı nedeniyle yüksek tonajlı kamyon ve iş makinalarının bahçe yolunu kullandığını söyledi. Seslerini duyuramadıklarını söyleyen vatandaşlar, firmanın faaliyetlerinin bahçe sahiplerini ve köy halkının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü, zarar gördüklerini belirterek şikayetçi oldu.

İzinsiz ve onaysız iddiası

Adeta köyün ortasında başlatılan çalışmaların izinsiz ve onayız olduğu da iddia edildi. 2022 yılının Ağustos ayında yayınlanan “Hez Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ 2009-138 Ruhsa Numaralı sahada Jeteormal Kaynağın Çıkarılması ve Kullanılması ile Yardımcı Enerji Kaynağı GES Entegre Projesi”nde Tekin Mahallesi sınırları içinde başlayan çalışma ile ilgili bir ifadenin yer almadığı, dolayısıyla projenin izinsiz ve onaysız olduğunu belirtildi.

Turanlar Mahallesi için alınan ruhsat ile Tekin Mahallesi’nde çalışma mı yapılıyor?

Öte yandan, Hez Enerji firmasının mahalle sakinlerine gösterdiği belgelerin Germencik Turanlar Mahallesi’nde 4 adet jeotermal kuyusu için alınan belgeler olduğu, söz konusu belgeleri de TEYAŞ Termal Enerji Yatırımları AŞ’nin aldığı ve işletme ruhsatının 2013 yılında Hez Enerji’ye devredildiği söyleniyor.

Firmanın Turanlar Mahallesi için alınan işletme ruhsatı üzerinden Tekin Mahallesi’ndeki arazide 3 adet jeotermal sondaj kuyusu açmak için başvuru yaptığı, sürecin Turanlar Mahallesi için alınan işletme ruhsatı üzerinden yürütüldüğü ifade edildi.

İl Tarım Müdürlüğü’nden 1 yıl süreli ön izin

Turanlar Mahallesi’ndeki arazi için verilen ruhsat başvuru yaptığı söylenen firmanın, Tekin Mahallesi’ndeki 5 dönüm arazi için Tarım İl Müdürlüğü’nden 1 yıl süreli ön izin aldığı öğrenildi.

ÇED raporu Turanlar Mahallesi için

Firmanın başvurusu üzerine TEYAŞ Termal Enerji Yatırımları AŞ adına Turanlar Mahallesi için verilen işletme ruhsatının HEZ şirketine devrildiği, ardından da Turanlar Mahallesi’ndeki proje için ÇED Gerekli Değildir belgesinin de ÇED yönetmeliğinin 21’nci maddesine uymak kaydı ile Hez Enerji’ye devredildiği kaydedildi.

Firmanın Turanlar Mahallesi’ndeki arazi ve proje için alınan ÇED gerekli değildir belgesi ile Tekin Mahallesi’ndeki arazide 3 adet sondaj kuyusu açmaya çalıştığı söyleniyor.

Bakanlık 48 metre ile onay mı verdi?

Tekin Mahallesi’ndeki arazinin doğalgaz boru hattına 100 metre olduğunu belirten vatandaşlar, yapılan ölçümlerde kuyuların 148, 144 ve 139 metre ölçüldüğü, sınırın 100 metre olması nedeniyle bakanlık onayının verildiğini öne sürdü.

Firma söz vermişti, künk boruları döşedi

Hez Enerji firmasının geçtiğimiz günlerde Tekin Mahallesi sakinlerine incir ağaçları sökülerek kuru toprak alanı yaratılan arazide “sera yapılacağını, jeotermal kuyu açılmayacağının” sözünü verdiği ancak iş makinalarının kuyu için çalışmaları başladığı öğrenildi.

Kuyudan çıkan akışkanın ise bitişikte bulunan Gümüşçayı’na bırakılacağı söyleniyor. Öte yandan, boruların döşendiği yolun kadastrol yol olduğu, Germencik Belediyesi zabıta ekiplerinin tutanak tuttuğu bilgisine ulaşıldı.

Germencik Belediyesi’nden izin alması gereken firmanın izin almadığı da iddialar arasında yer alıyor.

Mahalle sakinleri tepkili

Tekin Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar jeotermal çalışması istemediklerini belirtiyor. Vatandaşlar, arazisini jeotermal firmalara satanlara da tepki göstererek, jeotermalin kendilerini zehirlediğini söyledi.