Eğitim sezonu başladı, ayakkabı ve çanta tamiri yoğunlaştı Eğitim sezonu başladı, ayakkabı ve çanta tamiri yoğunlaştı
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Temmuz ayı toplantısında Eylül ayında faiz indirimi yapma konusunda güçlü bir eğilim gösterdi. 30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarına göre, birçok yetkili borçlanma maliyetlerini düşürmeye hazır olduklarını belirtti.

Temmuz toplantısında faiz oranları sabit tutulmasına rağmen, Eylül ayındaki toplantıda bir indirim olasılığı öne çıktı. Şu anda %5,25-%5,50 aralığında bulunan federal fon oranında, yıl sonuna kadar tam bir yüzde puanı kadar gevşeme bekleniyor.

Çarşamba günü yayınlanan tutanaklar, “politika yapıcıların büyük çoğunluğu, verilerin beklendiği gibi gelmesi durumunda, bir sonraki toplantıda politikayı gevşetmenin uygun olacağını” ifade etti. Birçok Fed yetkilisi, mevcut faiz oranlarının kısıtlayıcı olduğunu ve enflasyonist baskılardaki azalma nedeniyle faizlerin sabit tutulmasının ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratabileceğini savundu.

Toplantıda tüm yetkililer, faiz oranlarını sabit tutma konusunda hemfikir olsa da, birkaç politika yapıcı, işsizlikteki artış ve enflasyondaki ilerleme nedeniyle 25 baz puanlık bir indirimi makul gördü. Bununla birlikte, bazı yetkililer erken bir indirimin enflasyonu yeniden yükseltebileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Faiz indirimi tartışmalarının merkezinde, enflasyonun Fed’in %2 hedefine yaklaşması ve işsizlik oranındaki artış yer alıyor. Geçen yıl %3,4’e kadar gerileyen işsizlik oranı, geçtiğimiz ay %4,3’e yükseldi. Bu artış, faiz indirimi ihtimalini güçlendirirken, bazı analistler Eylül ayında borçlanma maliyetlerinde yarım puanlık bir indirimi değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Fed yetkilileri, iş piyasasının büyük ölçüde pandemi öncesi seviyelere döndüğünü ve piyasayı "güçlü ancak aşırı ısınmamış" olarak nitelendiriyor. Tutanakların açıklanmasının ardından hisse senetleri mütevazı bir şekilde yükselirken, tahvil getirileri düştü. Fed fon vadeli işlemlerinde ise büyük bir değişiklik olmadı.

Tutanaklar, Fed yetkililerinin iş piyasasına yönelik risklerin arttığını, enflasyon risklerinin ise azaldığını ortaya koyuyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz ayında düzenlediği basın toplantısında, "Eğer umduğumuz verileri alırsak, Eylül toplantısında politika faizinde indirim gündeme gelebilir" diyerek olası bir indirime kapı araladı.

Powell, bu hafta sonu Kansas City Fed’in Jackson Hole, Wyoming’de düzenleyeceği yıllık araştırma konferansında bir konuşma yapacak. Piyasalar, bu konuşmada Powell’ın görüşleri hakkında güncel bilgiler almayı bekliyor. Konferansa katılacak diğer Fed yetkililerinin de görüşlerini paylaşması bekleniyor.

Kaynak: CNBC-E