Nobel ödüllü Dr. Sancar'dan 'Aydın İnciri' teşekkürü Nobel ödüllü Dr. Sancar'dan 'Aydın İnciri' teşekkürü
Haber İçeriği :

Ekonomi yönetimi yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk arasında denge kurmaya çalışırken, yatırım kararları açısından global çapta da kritik bir dönem yaşanıyor. Bir dönem Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yatırılan 97 milyar dolarlık fonun çözülme süreci hızlanıyor. Ancak, mevcut yüksek enflasyon ortamında yatırımcılar hala getiri arayışında. Son yıllarda yüksek getiri arayışının merkezi haline gelen borsa, son dönemde düşen getiriler nedeniyle yatırımcıların karar verme sürecini zorlaştırıyor. Altın ve gümüş gibi alternatifler tarihî zirvelerine ulaşsa da, yüksek enflasyon karşısında ne kadar koruma sağlayabileceği belirsizliğini koruyor.

Bu koşullar altında, faizler önemli bir yatırım alternatifi olarak öne çıkıyor. Ancak, fazla likidite nedeniyle mevduat hesaplarının getirileri, bankaların politika faizinin bile gerisinde kalabiliyor. Bu durum, gecelik faizler ve daha profesyonel yatırım araçları olarak fonları daha cazip hale getiriyor.

2023 yılının sonundan 20 Ağustos 2024'e kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönemde, para piyasası fonlarına olan ilgi belirgin bir şekilde arttı. 2023 sonunda TEFAS verilerine göre, "para piyasası fonu" olarak tanımlanan fonların yatırımcı sayısı 2 milyon 469 bin 755 kişiydi. Bu sayı, 9 ayda yüzde 32 artış göstererek 3 milyon 248 bin 502 kişiye yükseldi. Yani, bu dönemde para piyasası fonlarına yatırım yapan kişi sayısı yaklaşık 779 bin kişi arttı.

Hisse senedi veya emtia fonlarına yatırım yaparak daha yüksek getiriler elde eden ve zaman zaman para piyasası fonlarına yönelen yatırımcılar bu hesaplamaya dahil edilmedi. Ancak, sadece faiz getirisiyle hareket eden yatırımcıların verileri dikkat çekici.

Fon portföy değerlerinde de ilginç bir gelişme yaşandı. 55 ayrı para piyasası fonunun fiyat değişimlerine dayalı ortalama getirisi bu 9 aylık dönemde yüzde 35 olurken, bu fonların toplam portföy değeri 225 milyar TL'den 862 milyar TL'ye yükseldi. Bu, yüzde 283'lük bir artışı ifade ediyor. Artışın nedeni, para piyasası fonlarına yönelen yatırımcıların ortalama yatırım büyüklüğünün önemli ölçüde artmış olması. Daha yüksek portföyleri olan yatırımcılar, para piyasası fonlarına yönelmiş durumda.

2023 sonunda para piyasası fonlarının yatırımcılarının ortalama portföy büyüklüğü 91 bin TL civarındayken, bugün bu rakam 269 bin TL seviyelerine yükseldi. Yani, 9 ayda para piyasası fonu yatırımcılarının ortalama portföy büyüklüğü yüzde 195 oranında artmış durumda.

Kaynak : CNBC-E