Kuru incir ihracatı 292 milyon dolara yükseldi Kuru incir ihracatı 292 milyon dolara yükseldi
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole’da düzenlenen yıllık ekonomi konferansında yaptığı konuşmada, iş piyasasındaki risklere ve enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine yaklaştığına dikkat çekti. Bu açıklamalar, piyasalar tarafından faiz indirimi olasılığının arttığı şeklinde yorumlandı. CME FedWatch verilerine göre, yatırımcılar 17-18 Eylül'de yapılacak FOMC toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını yüzde 67,5 olarak fiyatlıyor.

Powell’ın konuşmasının ardından, ABD borsaları yükselişe geçti. Dow Jones Sanayi Ortalaması, Türkiye saatiyle 17:54 itibarıyla yüzde 0,94 artışla 41.095,46 seviyesine ulaştı. S&P 500 endeksi ise yüzde 1,01 değer kazanarak 5.626,77 seviyesine çıktı. Teknoloji hisselerinin öncülüğünde yükselen S&P 500, Temmuz ayında kaydettiği rekor seviyeye yaklaşarak dikkat çekti. Özellikle Meta Platforms ve Amazon.com hisseleri yüzde 1 oranında artış gösterirken, çip üreticileri Nvidia ve Broadcom’un hisseleri yüzde 3'ün üzerinde yükseldi.

Philadelphia çip endeksi yüzde 2,2 artarak, teknoloji sektöründeki genel yükselişe katkıda bulundu. Diğer yandan, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de Powell’ın açıklamalarını destekleyerek, Fed’in faiz indirimi yapmaya hazır olduğu yönünde açıklamalarda bulundu.

Yatırımcılar, Fed’in Eylül ayında borçlanma maliyetlerini 25 baz puan indirme olasılığına yüksek bir ihtimal tanırken, bazı ekonomistler Fed’in daha büyük bir faiz indirimi yapmasının beklenmediğini belirtti. Bu gelişmeler, Wall Street’in üç ana endeksinin Temmuz ayında yaşadığı kayıpları telafi etmesine ve yeniden yükselişe geçmesine yardımcı oldu.